dimecres, 13 de desembre del 2023

Recomanacions de llibres de lectura per a les vacances d'hivern (i II)

 Un fill d’Alejandro Palomas (Premi Joaquim Ruyra 2014) 


Fantàstica novel·la sobre dos temes sempre delicats: 1) la tolerància a la diferència, en aquest cas la d’un nen que no se sent atret pel futbol ni per cap dels atributs assignats socialment, encara ara, al gènere masculí, i 2) com s’han de gestionar les notícies dolentes als infants.

Un llibre molt sensible per educar sensibilitats.

A partir de 12 anys.


Escarlatina, la cocina cadáver de Ledicia Costas (Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2015 y Premio Merlín de Literatura Infantil 2014)

Una historia entretenida, original, misteriosa, llena de humor y repleta de aventuras. Román quiere ser chef cuando sea adulto y sus padres le regalan un curso de cocina para su décimo cumpleaños. El anhelado día recibirá un ataúd negro con unas instrucciones para activar a Escarlatina y su inseparable araña Lady Horreur. En cada capítulo nos deja una exquisita receta para los amantes de la cocina.

A partir de 12 anys.


La Liang dins el quadre de Núria Franquet i Font (Premi Folch i Torres 2018)

Novel·la d’aventures i viatges per a un públic infantil. Hi trobarem temes com l’encaix familiar, la responsabilitat i la lleialtat, l’acceptació de la riquesa que implica la diferència cultural i l’amistat.

A partir de 12 anys. 


Tretze anys de Blanca de Agustín Fernández Paz (Premi Edebé de Literatura Juvenil)

¿Què faries si t’haguessis de quedar uns mesos a casa sense poder sortir?

En aquest llibre coneixereu la Blanca, una noia de tretze anys que ha de fer repòs al llit durant durant cinc o sis setmanes. A partir d’una capsa plena de fotos anirem coneixent la vida de la Blanca, els seus amics i, fins i tot, els seus secrets més amagats.

A partir de 12-13 anys.


Selfies al cementiri de Maria Carme Roca (15è Premi Barcanova de Literatura Juvenil)

Divertida novel·la de fantasmes, vius virtuals i vius del tot, amb una trama molt original. De rerefons tracta temps com la capacitat de resistir a influències negatives, les persones tòxiques i manipuladores, o la generositat. Agradarà especialment als lectors que se sentin atrets per novel·les de fantasmes, però dels que no fan por.

A partir de 14 anys.


Un camí dins la boira de Care Santos (Premi Ramon Muntaner)

A la Jana, una jove adolescent, li espera un futur prometedor com a nedadora olímpica però uns esdeveniments inesperats faran que nedar ja no sigui tant important.  A part de la Jana, coneixeràs uns personatges entranyables que també tenen secrets i problemes.  Amb la narrativa de Care Santos es pot aprendre l’aventura de la vida.

A partir de 13-14 anys.


La sonrisa de los peces de piedra de Rosa Huertas (XIV Premio Anaya de Literatura Infantil y Juvenil)

Novela que aborda temas muy interesantes como pueden ser la drogadicción, las relaciones familiares problemáticas, las inseguridades de los adolescentes, la reafirmación de la propia personalidad, entre otros. La historia empieza en un cementerio y desde allí recorre las calles de Madrid durante varios años.

A partir de 14 anys.


L’alè del drac de Maite Carranza (Premi Joaquim Ruyra 2018)

Novel·la ambientada a la Catalunya de finals del segle XIX on es veu reflexada la vida del jove Antoni Gaudí. Fascinant i trepidant història d’un noi idealista que acabaria canviant el món per sempre. L’escriptora ha encaixat fets reals amb fets ficticis a la perfecció, fet que ens atrapa desde la primera pàgina.

A partir de 16 anys.


Un ewok al jardí de Pedro Ramos (Premi EDEBÉ de literatura juvenil)

Novel·la exigent i només apta per a lectors habituals, ja que té un estil narratiu molt tècnic; no sempre és fàcil seguir l'argument, cal saber interpretar els silencis i relacionar accions aparentment inconnexes. A nivell d'argument, també és una novel·la exigent, perquè tracta un tema dur: els problemes mentals i les seves possibles conseqüències com, per exemple, el suïcidi o el consum de drogues.

A partir de 16 anys.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recomanacions de llibres de lectura per a les vacances de primavera

Ja tenim a tocar les vacances de primavera i des de la Biblioteca del Rúbies no volem desaprofitar l’oportunitat de recomanar-vos unes lectu...